rövidhír, Sportpolitika — 2010/08/19 at 13:53

Halálra ítélték a Gambiai Olimpiai Bizottság vezetőjét

by

Langtombong Tamba, a Gambiai Olimpiai Bizottság [GOB] elnöke és egyben az ország labdarúgó szövetségének alelnöke bűnösnek találtatott hazaárulás, gyilkossági szándékkal történt összeesküvés és a kormány megbuktatására tett kísérletben való közreműködés vádpontokban, amiért halálos ítéletet mondtak ki rá és hat társára.

Langtombong TambaTamba még 2006-ban a Gambiai Fegyveres Erők első embereként kísérelt meg puccsot az ország vezetője, Yahya Jammeh ellen, aki mellesleg szintén puccsal került Gambia élére 1994-ben. Tambát tettéért akkor még hősként ünnepelték. 2009 novemberében azonban letartóztatták, mert gyanúba keveredett, hogy részt vett 12 millió dollár elsikkasztásában, és ekkor bizonyították rá, hogy korábban fegyvereket, lőszereket szerzett és zsoldosokat toborzott az elnök elleni puccs végrehajtásához.
„A vád és a védelem meghallgatása, illetve a bizonyítékok megtekintése után mindegyik gyanúsítottat bűnösnek találtam, és ennek megfelelően halálra ítélem őket mindhárom vádpont alapján” – hirdette ki döntését az ügyben Emmanuel Amadi bíró.
Tamba minden vádat tagad és fellebbezett az ítélet ellen, a GOB azonban nem vesztegette az időt és rendkívüli közgyűlést hívott össze új elnök megválasztására. A posztra legnagyobb eséllyel Beatrice Allen pályázik, aki Afrika egyik legbefolyásosabb sport-üzletasszonya. Tamba letartóztatása óta Allen vezeti GOB-ot, továbbá tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak [NOB], valamint a NOB 2016-os rio de janeiroi olimpiát koordináló bizottságának.

Forrás: telegraph.co.uk, allafrica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Komoly szponzori érdeklődés az US Open előtt

Kevesebb mint két hét van hátra az év utolsó tenisz Grand Slam tornája, az US Open kezdetéig, ami érződik a...

Close