olimpia, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/08/16 at 16:51

Elkezdődött az első Ifjúsági Olimpia

by

Szombaton látványos ceremóniával kezdetét vette az első Ifjúsági Olimpia Szingapúrban. A városállam elnöke S. R. Nathan 25 ezer néző előtt nyitotta meg a 12 napos eseményt, amelyen 26 sportágban 3500 sportoló vesz részt a tizennégy és tizennyolc év közötti korosztályból.

A szingapúri ifjúsági olimpia logójaAz ifjúsági játékok szellemi atyja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] elnöke, Jacques Rogge, aki 2001-ben vetette fel az ötletet. A NOB a 2007-es guatemalai ülésén döntött az ifjúsági olimpia életre hívásáról, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok vehetnek részt. Az első játékok rendezési jogát Szingapúr 2008 februárjában nyerte el szoros befutóval Moszkva előtt.
A dél-kelet ázsiai városállam közel 290 millió dollárt költött az eseményre, amely háromszorosa a tervezettnek. A szervezők valójában már a rendezési jog megnyerésekor kimerítették szinte a teljes előirányzott keretet. A vártnál magasabb infrastrukturális, logisztikai, technológiai és létesítményfejlesztési kiadások növelték meg a költségvetést. „Teljesen le vagyunk nyűgözve a szervezéstől. Amit a barátaink két és fél év alatt végrehajtottak Szingapúrban, valóban figyelemre méltó” – nyilatkozta Jacques Rogge.
Akárcsak a 2012-es londoni olimpiai játékokon, Szingapúrban is 26 sportág 201 versenyszámában mérettetnek meg az olimpikonok, mégis több különbség található. Vízilabda például nincs a programban, míg a kosárlabda a streetball szakággal van jelen. További érdekességnek számít, hogy úszásban, kerékpározásban és triatlonban is rendeznek vegyes csapatversenyeket, és nem minden korosztály számára van minden számban indulási lehetőség. 204 ország összesen 3500 sportolót és 1100 tisztviselőt delegál a rendezvényre. Az első Ifjúsági Olimpiára 52 magyar fiatal kvalifikálta magát.

Lyo és Merly a szingapúri ifjúsági olimpia kabalái
A NOB célja, hogy a játékok segítségével tanítsa meg a fiatal sportolókat a versenyzés alapvető értékeire, mint a méltóság, a barátság, a tisztelet és a sokszínűség, valamint fontos az olimpiai eszme erősítése is. Rogge szerint az ifjúsági olimpiai részvétel felkészülés a későbbi felnőtt olimpiai szereplésre. NOB külön figyelmet fordít arra, hogy a versenyek mellett egyéb elfoglaltságot, képzést nyújtson a fiataloknak, ezért külön előadásokat tartanak a sportvilágot fenyegető jelenségekkel kapcsolatban, így a dopping, az illegális fogadások, valamint a rasszizmus rendszeresen téma lesz, de a fair play fontosságára is felhívják a figyelmet. Az olimpiai bizottság több híres sportolót hívott meg Szingapúrba, hogy jelenlétükkel, élménybeszámolóikkal motivációt adjanak a fiataloknak, akik közül a legnagyobb sztár a női rúdugrás világcsúcstartója, az orosz Jelena Iszinbajeva.
Noha gyakori kritika, hogy a versenynaptár túl sűrű egy ilyen esemény beiktatására, sok város érdeklődik a jövőbeni rendezés iránt. Az első Téli Ifjúsági Olimpiának az ausztriai Innsbruck ad otthont 2012-ben, míg a következő fiataloknak szóló nyári játékoknak a kínai Nancsing.

Forrás: singapore2010.sg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Új italszponzorok a Chelsea-nél

A londoni Chelsea labdarúgó klub a hétvégén kezdődő Premier League szezonnak új energiaitaltól, valamint sörtől hajtva kezd neki a Lucozade...

Close