olimpia, rövidhír, Sportgazdaság, Sportpolitika — 2010/08/09 at 11:02

700 millió forintot oszt szét a MOB

by

A kormány – ígéretének megfelelően – visszapótolta az elmúlt években az ötkarikás felkészüléstől elvont állami támogatást. A plusz 700 milliós költségvetési hozzájárulás elosztásáról a múlt hét közepén egyeztetettek Czene Attila sportért felelős államtitkárral a Magyar Olimpiai Bizottság illetékesei. Miután a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma péntekre átutalta a szervezetnek az összeget, a MOB megkezdhette az elosztást. Az érintett 42 szövetség közül eddig 31 kötötte meg a MOB-bal a vonatkozó szerződést.

Czene Attila sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Molnár Zoltán főtitkárral és Kovács Tamás sportigazgatóval konzultált a múlt héten a plusz 700 millió forintos állami támogatás elosztásáról. Abban állapodtak meg, hogy egy korábbi elnökségi döntésnek megfelelően a pénzt elsősorban a londoni felkészülésre fordítják.
A felek azzal álltak fel az asztaltól, hogy 400 millió forintot juttatnak azoknak a sportágaknak, amelyek az elmúlt négy évben az olimpián, a világbajnokságokon és az Európa-bajnokságokon pontot szereztek, a kisebb sportágak felzárkóztatására pedig 20 millió forintot fordítanak.
Kovács Tamás a MOB sportigazgatója a 2001-ben kialakított szisztéma alapján az elmúlt négy év nemzetközi eredményeinek figyelembe vételével készítette el a részletes elosztási javaslatot, amelyet egyeztettek a szakmai, tudományos, és a gazdasági bizottság vezetőivel, Szabó Tamással és Bakonyi Tiborral, az elnökség tagjaival, valamint a miniszterelnök tanácsadójával, Balogh Gábor volt öttusázóval.
Az érintett 42 szövetség közül 26 részesül eredményességi támogatásban, míg 16-nak a túléléshez szükséges két millió forintos támogatást javasoltak. A differenciálás arányait mutatja, hogy a legsikeresebbek közül a kajak-kenu 105 [évi összes támogatás 321], a vízilabda 62 [197], az úszás 59 [173], a vívás 57 [171], a kézilabda 30 [93], a cselgáncs 31 [94] millióval szerepel az elfogadott javaslatban, ugyanakkor például a lovaglás, a bmx és az íjászat 2-2 millióval.
A javaslat jóváhagyása után elkészítették a támogatás összegét és feltételeit rögzítő szerződéseket, amelyekből 31-et már alá is írtak a 42 érintett szövetség vezetői. A további 11 szövetség a megállapodás elfogadása után kapja meg a jóváhagyott összeget.
“Amint a szerződésekben szerepel, a támogatás összegét csak szakmai feladatokra, elsősorban az olimpiai felkészülést segítő versenyeken való részvételre, valamint edzőtáborozásokra, továbbá az összeg legfeljebb 25 százalékát műhelytámogatásra lehet felhasználni. Az elszámolást szigorúan ellenőrzött, hiteles számlákkal, bizonylatokkal fogadják el” – áll a MOB közleményében.
A 700 millió forintos pluszpénz fennmaradó részéből 90 millió forintot az edzőtáborozások, sportszervásárlások finanszírozására költhetnek a szövetségek, és egy 20 milliós keretet a rendkívüli esetekre különítettek el. Bővül a szakemberek felkarolására indított Bay Béla-program: 50 millió forintból az eddigi ötven mellett újabb ötven edző kap havi 100 ezer forintos támogatást egy éven keresztül. A Gerevich-ösztöndíjakra fordítható pénzalapot szintén 50 millióval egészítik ki, ezért a hátralévő fél évben akár újabb száz olimpiai kerettag juthat havi támogatáshoz. Az államtitkársággal egyetértésben a szorult helyzetben lévő paralimpikonoknak is jár 20 millió forint. Az ügyhöz tartozik még, hogy a sporttörvény által megszüntetett Mező Ferenc Alapítvány kuratóriumát teljes egészében a MOB veszi át, ezzel az idős olimpikonok életkörülményeinek javítására minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel majd a szervezet.
A gyors intézkedéseknek köszönhetően a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága péntekre átutalta a Magyar Olimpiai Bizottság számára az összeget, így a pluszforrás elosztása megkezdődött.

Forrás: mob.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

107 óra műsor a budapesti úszó Európa-bajnokságról az MTV-n

A magyarországi Eb-közvetítés ügye nem indult zökkenőmentesen: az MTV gyenge gazdasági helyzete miatt lemondott volna róla, de azért tehette, mert...

Close