rövidhír, Sportgazdaság, Sportmarketing, úszás — 2010/07/30 at 17:16

107 óra műsor a budapesti úszó Európa-bajnokságról az MTV-n

by

A magyarországi Eb-közvetítés ügye nem indult zökkenőmentesen: az MTV gyenge gazdasági helyzete miatt lemondott volna róla, de azért tehette, mert korábban kötelezettséget vállalt rá az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségénél [EBU]. Ma délelőtt nyilvánosságra hozták, hogy az augusztus 4. és 15. között megrendezésre kerülő kontinensviadalt 107 órában közvetíti a Magyar Televízió.

Budapesti úszó Európa-bajnokságNem sokon múlott, hogy a budapesti úszó Európa-bajnokságot ne az MTV közvetítse. A köztévénél takarékosságból lemondtak volna az eseményről, de a korábban megkötött szerződések miatt állhattak el tőle. “Egy kötelezettségvállalást nem lehet visszamondani, így a kisebbik rossz elve alapján döntött a kuratórium a kérdésben. Ez így sokkal kevesebbe – csaknem feleannyiba – kerül, mintha egy külső cég vagy az EBU által felkért cég közvetítené a versenyeket” – magyarázta Fehér Zsuzsa kurátor.
Az adás joga tehát a Magyar Televíziónál maradt, ezért a kuratórium pályázatot írt ki. A közbeszerzés tárgya egyrészt a versenyek közvetítéséhez szükséges speciális eszközökről, másrészt a külföldi közvetítéshez szükséges háttérről szólt. A tendert az Albacomp RI Kft. nyerte, de az MTV döntését a második helyezett Studiotech megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert véleményük szerint a győztes ajánlat elfogadása több helyen megsértette a közbeszerzési törvényt, és szakmailag erősen kifogásolható. A kérelem jelenleg is a Közbeszerzési Döntőbizottságnál van, az ügy áll, de Kert Attila, az MTV kommunikációs igazgatója szerint a jogorvoslati eljárás nem fogja meghiúsítani a közvetítést.
A Telesport honlapján ma délelőtt közzé tették, hogy a nézők átlagosan napi 9 óra élő közvetítést láthatnak a magyarországi úszó, műugró, szinkronúszó és nyíltvízi Európa-bajnokságról. Ez összesen 6444 perc, azaz 107 óra műsort jelent. A dél-afrikai labdarúgó világbajnoksághoz hasonlóan a margitszigeti verseny kulisszatitkairól videoblogban számolnak be a magyar sportriporterek.
Az MTV a rendezvény úgynevezett host broadcastere, vagyis az Magyar Televízió közvetítését veszik át a külföldi tévétársaságok, amelyek együtt hatvan kommentátorállást igényeltek az esemény idejére. Harminc televízió és rádió küld sportriportert a Budapestre.
Az augusztus 4-i megnyitóünnepségre a belépés ingyenes. Schmitt Pál köztársasági elnök nyitóbeszéde után többek között fellép a Buffó Rigó Sándor vezette 100 tagú cigányzenekar, Bangó Margit Kossuth-díjas énekesnő, a Bad Boyz társulat, valamint a Presidance táncegyüttes, és tűzijáték is szórakoztatja majd a közönséget. Az ünnepségre Budapestre érkezik a Nemzetközi Úszó Szövetség [FINA] elnöke, dr. Julio C. Maglione, valamint ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu, és jelen lesz az európai szövetség teljes vezérkara az elnökkel, Nory Kruchtennel.

Forrás: telesport.hu, musz.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Monaco tíz évet hosszabbított a Forma 1-ben

A Bernie Ecclestone-nal folytatott szóbeli pszichológiai hadviselés után a monacói nagydíj szervezői 2020-ig meghosszabbították tagságukat a Forma 1-ben.

Close