atlétika, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/07/15 at 16:47

Bolt a kedvezőtlen adózási feltételek miatt nem fut Londonban

by

A háromszoros olimpiai bajnok azért nem indul a jövő hónapban esedékes londoni Diamond League versenyen, mert a külföldi sportolókra vonatkozó adózási szabályok értelmében több pénzt kellene fizetnie a brit adóhivatalnak, mint amennyit kereshet a fellépéssel.

Könnyen előfordulhat, hogy Usain Bolt, a 100 és 200 méteres futás világrekordere nem áll rajthoz Nagy-Britanniában a 2012-es londoni olimpiáig. A külföldi sportolókra vonatkozó adószabályok szerint ugyanis 50 százalékos adókulcs vonatkozik a brit versenyeken szerzett jövedelmükre, ráadásul az egész éves összes keresetük bizonyos hányadát is be kell fizetniük a helyi hatóságoknak. Például, ha Bolt tíz eseményen futna egész évben, és abból egy lenne Nagy-Britanniában, akkor egész éves összkeresetének tíz százalékát kellene adóként betennie a brit államkasszába. A sprintkirály több millió fontos szponzori bevételei után ez az összeg meghaladná a fellépés tiszteletdíját.
A különös szabályozás logikája, hogy a sztársportolók a Nagy-Britanniában való versenyzésük során szerzik globális szponzori szerződéseikből származó jövedelmük egy részét, ezért adózniuk kell utána.
A kedvezőtlen adótörvények miatt bukta el a Wembley a 2010-es Bajnokok Ligája döntőjének rendezését, de sok sportoló, többek között Sergio Garcia golfsztár is kerüli a brit szerepléseket.
A kormányzat kénytelen alkalmanként kivételt tenni. A BL-döntő végül úgy kerülhetett jövőre Londonba, hogy arra az időre felfüggesztik a szabályozást, valamint a 2012-es olimpia résztvevőire sem vonatkoznak majd a szigorú előírások.
Hugh Robertson, brit sportminiszter Bolt ügyében is hajlandó lenne eljárni a Dianond League forduló szervezőinél és az atlétikai szövetségnél, de eddig még nem érkezett hozzá hivatalos megkeresés az eset kapcsán. Félő, hogy néhány hét amúgy sem lenne elég az adóengedmény keresztülviteléhez.

Forrás: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Promóciós parádé a Tour de France-on

A nézők tízezrei gyakran órákon át várakoznak minden nap a háromhetes körverseny során a francia utak szélén, hogy néhány pillanatra...

Close