A világbajnoki trófea

by

Vasárnap eldől, hogy Hollandia és Spanyolország közül, melyik nyeri a labdarúgó világbajnokságot és emelheti a magasba a vb-címet jelképező trófeát. A 18 karátos aranyból készült szobrocska 1974 óta állandó szereplője a díjátadóknak.

1930 és 1970 között a világbajnokságokon a nemzeti válogatottak a Jules Rimet-kupáért versengtek. A győzelem görög istennőjét, Nike-ot ábrázoló mű a torna ötletadójáról – aki mellesleg akkoriban a FIFA elnöke volt – kapta nevét. A brazilok azonban 1970-ben aratott harmadik vb-címükkel örökre elhódították a Jules Rimet-kupát, ezért a következő kiírásra új szobrot kellett terveztetni.

A Jules Rimet-kupa
A FIFA felhívására hét országból, 53 beadvány érkezett. Végül Silvio Gazzaniga, olasz művész lett a kiválasztott, akinek tervei alapján elkészülhetett az új vb-trófea. A 36,5 centiméter magas szobrot 5 kilogramm aranyból öntötték formába és egy 13 centiméter átmérőjű, két réteg malachitból és két réteg aranyból készült talapzaton áll. A Földet a fejük fölött tartó két emberi figurát ábrázoló alkotás teljes súlya 6,175 kilogramm. A szobor a milánói Bertoni cég munkáját dícséril.
„Az inspirációt két alapvető elem adta, a sportoló és a világmindenség. Valami olyasmit szerettem volna létrehozni, ami szimbolizálja az erőfeszítést és a törekvést, ugyanakkor harmóniát, egyszerűséget és békét sugároz. A körvonalát egyenesnek képzeltem el, hogy a szemlélő figyelmét a főszereplőre irányítsa, aki a labdarúgó. A szobor két emberi alakja a győzelem pillanatában megörökített sportolók” – mondta művéről Gazzaniga.
A trófea talapzatába egyszerűen a „FIFA világbajnokság” feliratot vésték. Minden alkalommal a szobor aljába gravírozzák a vb-címet elhódító nemzet nevét a saját nyelvén, valamint a dicsőség évszámát. Ezek tehát nem láthatók, amikor a trófea egyenesen áll. Összesen tizenhét bajnoknak van hely, és vasárnap sorban a tizedik nevet vésik majd föl. A FIFA tehát 2038-ig gondolkozhat azon, hogy mi legyen a kupa sorsa, miután minden névtábla betelik az alján. A győzelem jelképét, a minden labdarúgó vágyálmát megtestesítő trófeát először az 1974-es világbajnok NSZK csapatkapitánya, Franz Beckenbauer emelhette a magasba.

A vb-trófea
Amikor az alkotás készült, értéke 17 ezer angol font körül mozgott. Érdekesség, hogy a Cash4Gold nevű cég, amely a világ első számú aranyfelvásárlója a nem ipari ügyfelektől, május végén közzétette, hogy a trófea olvasztási értéke 126.500 font, ami azt jelenti, hogy a négy évvel ezelőtti 65 ezer fontos értékéhez képest megduplázódott az arany árának komoly mértékben történt emelkedése miatt. Az olvasztási érték az a tényleges nemesfém mennyiség, amely egy tárgyból kinyerhető és újra felhasználható. Az olvasztási érték nem veszi figyelembe a tárgyak esztétikai, művészi értékét vagy történelmi jelentőségét.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség odafigyel arra, hogy a becses trófea az őt megillető luxuskörülmények között utazzon és legyen kiállítva. A FIFA a híres Louis Vuitton divatcéget kérte fel, hogy készítse el a kupa szállításához szükséges tároló dobozt.

Forrás: Wikipedia, cash4gold.com, apalyaszelen.blog.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Csányi Sándort megválasztották az MLSZ elnökének

A Magyar Labdarúgó Szövetség tegnapi tisztújító közgyűlésén Csányi Sándort - aki egyébként az egyetlen jelölt volt - egyhangúlag választották meg...

Close