FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/07/06 at 17:35

Egyesül az Aranylabda és a FIFA Év Játékosa cím

by

A labdarúgás két legnagyobb presztízsű díja egyetlen címben egyesül. 2011-től a FIFA Aranylabda a világ legjobb labdarúgóját elismerő díjakat, az Aranylabdát és a FIFA Év Játékosa elismerést olvasztja magába.

Az egyelőre négy évesre tervezett partnerséget hétfőn a világbajnokság döntőjének helyszínén, Johannesburgban jelentette be Sepp Blatter, a FIFA elnöke és Marie-Odile Amaury, az Aranylabdát kiosztó France Football magazin kiadójának vezetője. Az első FIFA Aranylabdát 2011. január 10-én Zürich-ben veheti át a világ legjobb labdarúgójának választott játékos.
A France Football magazin először 1956-ban ítélte oda az Aranylabdát a legjobb európai futballistának a kontinens vezető sportújságíróinak szavazatai alapján. A díjat 1995-től bármilyen nemzetiségű labdarúgó megkaphatta, aki Európában játszott, majd 2007-től megszűnt minden korlátozás és a világ legjobb futballistáját illette az Aranylabda.

10_07_06_aranylabda
A FIFA Év Játékosa elismerés jóval fiatalabb kezdeményezés. 1991-ben hívták életre és a FIFA tagországok válogatottjainak szövetségi kapitányai, valamint csapatkapitányai adhatták le voksaikat a győztesre.
A FIFA Aranylabda nemcsak a két díjat egyesíti, hanem a két szavazás menetét is: az újságírók, szövetségi kapitányok és csapatkapitányok jelölései egyaránt számítanak majd. Érdekesség, hogy az utóbbi öt évben rendre ugyanaz a játékos végzett mindkét lista élén. Jelenleg az argentin Lionel Messi birtokolja az Aranylabdát és a FIFA Év Játékosa címet is.
A nemzetközi szövetség és a France Football magazin közösen tervezi létrehozni a legjobb edzőnek és legjobb technikai igazgatónak járó elismerést és folytatódik a legjobb női labdarúgó díjazása, valamint a legjobb kezdő tizenegy összeállítása. Ez utóbbi a Hivatásos Labdarúgók Nemzetközi Szervezetének [FIFPro] együttműködésével kerül meghatározásra.
„A győztes a futball” – foglalta össze az eseményeket Sepp Blatter.

UPDATE [2011.01.10.]
A France Football magazin által alapított Aranylabda és a FIFA év játékosa díj összeolvadásából létrejött FIFA Aranylabda első kiírását Lionel Messi, a Barcelona argentin labdarúgója nyerte, megelőzve két spanyol csapattársát Andrés Iniestát és Xavit. A szavazás eredményeinek részletei itt.
A FIFA év női játékosa díjat – sorozatban negyedszer – a brazil Marta kapta, aki a német Birgit Prinzet és az angol Kelly Smith-t előzte meg.

Marta és Messi

További díjak:
FIFA év edzője: José Mourinho
FIFA év edzője a női labdarúgásban: Silvia Neid
FIFA elnöki díj: Archbishop Desmond Tutu
FIFA Puskás díj [a legszebb gólért]: Hamit Altintop

Forrás: ap.org

3 Comments

  1. Hello! Szerintem Cristiano ronaldo dos Santos aveiro kapja az aranylabdát 2011-ben meg remélem is!Mert sokkal jobb mint Messi!:D

  2. persze hogy messi,aki mast mond annyit ert a focihoz mint nagyanyam a golfhoz!!!

  3. fogd mert ronaldo jobb mint messi!messi csak nagykepu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Főszponzort veszíthet az angol válogatott a gyenge vb-szereplés miatt

Az angol labdarúgó válogatottat újabb komoly kudarc érheti a gyenge világbajnoki szereplés után, mert kiemelt partnerük, a Nationwide várhatóan nem...

Close