FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2010/07/01 at 15:02

Mégis jöhet a technológia a futballpályákra?

by

Sepp Blatter, a FIFA elnöke bejelentette, hogy korábbi álláspontjával ellentétben a szervezet újratárgyalja a modern technológiai megoldások bevezetését a labdarúgásba. A Sólyomszemet működtető cég ingyen telepítené a rendszert minden Premier League csapat pályájára.

A dél-afrikai labdarúgó világbajnokság hatalmas játékvezetői tévedései miatt a FIFA a közvélemény nyomása alá került, ugyanis a fejlett technológia használatával a bakik elkerülhetők lettek volna. A FIFA sokáig kitartott a technológiai megoldások bevezetését ellenző álláspontja mellett, most mégis megtörni látszik.
Eddig a szervezete elnöke, Sepp Blatter tűnt a legmakacsabbnak, azonban legutóbbi nyilatkozatában nem zárta ki a lehetőségek újbóli megvizsgálását. Napirendre viszont csak a gólvonalat figyelő rendszerek kerülhetnek, a videóbíró és a visszajátszások nem. „Nyilvánvaló, hogy a vb-n tapasztaltak után ostobaság lenne nem újra kinyitni a technológiai megoldásokat tartalmazó mappákat. Ezt meg is tesszük majd az IFAB – a labdarúgás szabályalkotó testülete – júliusi ülésén. Az egyetlen elv azonban, amelyet vizsgálni fogunk, a gólbíró technológia” – nyilatkozta Blatter az ügyről.
A teniszversenyekről ismert Sólyomszemet működtető cég cáfolandó a FIFA eddigi elutasító érveit – nem 100 százalékos pontosságúak az eredmények, nem költséghatékony a telepítés – ingyen kiépítené a rendszert minden Premier League csapat pályáján. „A Sólyomszem 100 százalék pontosságú, ezt független testületek vizsgálatai állapították meg. A telepítés stadiononként 125 ezer és 250 ezer font közötti összeget emésztene fel, de ezt magunkra vállalnánk, ha cserébe megkapjuk a reklámjogok feletti rendelkezést. Wimbledonban a Rolex például sokkal többet fizet a versenyt szervező All England Clubnak a megoldás szponzoraként, mint az All England Club nekünk a rendszer használatáért” – mutatott rá az ügy gazdasági életképességére Paul Hawkins, a cég általános igazgatója.
Hawkins azonban egyelőre még nem készül pezsgő bontásra. „Nem tudom, hogy a FIFA mennyire gondolja komolyan az egészet, valóban megfontolja-e a gólbíró rendszert, vagy a vihar elülte után ismét visszautasítja, mint eddig mindig.”
Évek óta létezik egy magyar találmány is a probléma megoldására, Maruzsi László komplex videóbíró rendszere, amely már a FIFA játékvezetői bizottságának tetszését is elnyerte. A technológia a fejlesztés utolsó fázisában jár, és bár a dolgok jelenlegi állása szerint a nemzetközi szövetség nem gondolkodik általános videóbíró bevezetésén, az érdeklődés ismét felerősödhet Maruzsi találmánya iránt.

Forrás: fifa.com, hawkeyeinnovations.co.uk

2 Comments

  1. Pingback: Eladó a Sólyomszem technológia | Sportsmarketing

  2. Pingback: A FIFA egy lépéssel közelebb került a gólbíró-rendszer bevezetéséhez | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Emberi jogi aktivisták támadják a FIFA-t

A dél-afrikai utcai árusokkal való bánásmód miatt vonták kérdőre vezető emberi jogi aktivisták a FIFA-t. A kereskedőknek jelentős bevételcsökkenéssel kell...

Close