Emberi jogi aktivisták támadják a FIFA-t

by

A dél-afrikai utcai árusokkal való bánásmód miatt vonták kérdőre vezető emberi jogi aktivisták a FIFA-t. A kereskedőknek jelentős bevételcsökkenéssel kell szembenézniük a világbajnokság ideje alatt a labdarúgó szövetség által kijelölt, hivatalos partnerek számára fenntartott exkluzív zónák miatt.

Mary Robinson, az ENSZ egykori emberi jogi biztosa szerint a FIFA által a vb stadionok közvetlen közelében, illetve a városközpontokban felállított övezetek, amelyekben kizárólag az esemény szponzorai jelenhetnek meg eladóként vagy szolgáltatóként, emberi jogi kérdéseket vetnek fel.
Robinson a Business Report című dél-afrikai napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy ki kell dolgozni annak módját, hogyan lehet a helyi utcai árusok jogait védelmezni, és biztosítani számukra a zavartalan működés feltételeit – különösen a fejlődő világban – még olyan nagyszabású rendezvények esetén is, mint a labdarúgó világbajnokság. Az aktivisták megoldást sürgetnek lehetőleg a két év múlva esedékes londoni olimpiára, de legkésőbb a következő, Brazíliában rendezendő futball vb-re.
A dél-afrikai Emberi Tudományok Kutatóintézete jelentése szerint az utcai árusok a 7 százalékát adják az ország GDP-jének, amely a gazdaság jelentős szektorává teszi az ágazatot, különösen egy olyan államban, ahol a hivatalos munkanélküliségi ráta 25 százalék körül van – a nem hivatalos becslés szerint pedig akár a 40 százalékot is elérheti.
A helyi utcai árusokkal kapcsolatban álló StreetNet adatai azt mutatják, hogy több mint 100 ezer kereskedő vesztette el szokásos árusító helyét a világbajnokság idejére, mert a hatóságok eltávolították őket FIFA szponzorok számára kijelölt exkluzív zónákból.
„Az elvesztett bevételükért mindenképpen valamilyen kompenzációt érdemelnek. A vb bevételének legalább 0,7 százalékát az utcai árusokat segítő fejlesztési programokba kellene fektetni” – nyilatkozta Pat Horn, a StreetNet nemzetközi koordinátora.
A világbajnokság kezdete előtt a dél-afrikai kereskedők több tüntetést is szerveztek – eredménytelenül.

Forrás: busrep.co.za

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A FIFA ellenáll a nyomásnak, az angol fogadóirodák fizetnek

A FIFA kitart álláspontja mellett, és továbbra sem tartja reális ötletnek a videóbíró bevezetését. A Ladbrokes és William Hill brit...

Close