FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2010/06/29 at 18:11

A FIFA ellenáll a nyomásnak, az angol fogadóirodák fizetnek

by

A FIFA kitart álláspontja mellett, és továbbra sem tartja reális ötletnek a videóbíró bevezetését. A Ladbrokes és William Hill brit bukmékerirodák érdekes módon fejezték ki nemtetszésüket: figyelmen kívül hagyva a valós eredményt, úgy fizetnek a fogadásokért, mintha Frank Lampard gólja érvényes lett volna az angolok Németország elleni nyolcaddöntőjében.

Mint ismert, vasárnap a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság két nyolcaddöntőjében is súlyos játékvezetői tévedések kavarták fel az indulatokat. A bakik elkerülhetők lettek volna videóbíró alkalmazásával és emiatt felerősödött a fontos mérkőzésekre modern technikai megoldásokat követelő közvélemény hangja. Számtalan szurkoló, játékos és sportvezető mellett David Cameron, brit miniszterelnök, valamint Hugh Robertson, brit sportminiszter is kérést intézett a FIFA-hoz.

A szövetség azonban hajthatatlan és kitart a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB [International Football Association Board] által márciusban hozott döntés mellett: nem vezeti be sem a labdába épített chip megoldást, sem a teniszben alkalmazott Sólyomszem technikát. „2014-re, a következő világbajnokságra történhetnek változtatások, de a videó alkalmazása nincs napirenden. Két újabb asszisztens közreműködése azonban szóba jöhet. Az ő feladatuk a gólvonal és a büntetőterület figyelése lenne, segítve a játékvezető döntéshozatalát” – nyilatkozta Jerome Valcke, a FIFA főtitkára.
A szövetség elnöke, Sepp Blatter hasonlóan látja a dolgokat: „Teljesen mindegy, hogy milyen technológiát alkalmazunk, embernek kell meghoznia a végső döntést. Akkor pedig miért vegyük el a felelősséget a játékvezetőtől és adjuk oda másnak? Különben is a lassítások esetén 10 különböző szakértő 10 különböző véleményen van.”
Eközben a Ladbrokes és William Hill fogadóirodák úgy döntöttek, hogy fizetnek azok után a tétek után, amelyek a kapcsolatosak Lampard meg nem adott góljával, mondván „még Sepp Blatter is tudja, hogy a labda bent volt”. Így például azok, akik arra fogadtak, hogy Lampard gólt szerez a németek elleni mérkőzésen, nyertesnek mondhatják magukat.
A Ladbrokes hasonló felajánlást tett. Érdekesség, hogy náluk volt egy speciális lehetőség, az úgynevezett „Geoff Hurst fogadás”, amely azt állította, hogy lesz olyan gól, amely a felső lécről pattan be. Ez az 1966-os vb döntőjére utal vissza, ahol szintén angol-német párharcot láthatott a közönség. A háromoroszlánosoktól akkor Geoff Hurst szerzett a Lampardéhoz hasonló, a felső lécről levágódó, világbajnoki címet érő gólt. Különbség, hogy Hurst lövése valójában nem volt benn, de az akkori technikai megoldásokkal ezt még nem tudták volna gyorsan visszanézni és egyértelműen bizonyítani.

Forrás: fifa.com, coinflip.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Megbüntették és kizárták az US Forma 1 csapatot

A Nemzetközi Automobil Szövetség [FIA] tanácsülése komoly pénzbüntetéssel sújtotta, valamint kizárta az összes FIA által szervezett versenyből az US Forma...

Close