Az üres székek ellenére is magas a nézőszám a világbajnokságon

by

A FIFA szerint nem azért láthatók üresen tátongó részek a lelátókon, mert nem sikerült eladni a belépőket, hanem azért, mert a jegytulajdonosok nem jelentek meg a mérkőzéseken. A nézőszám ezzel együtt is átlag feletti.

A dél-afrikai torna első körében több összecsapáson voltak üres széksorok láthatók a közvetítések során. Az E csoport nyitányának számító Hollandia – Dánia meccset a 88 ezres johannesburgi Soccer City stadionban 83.465-en tekintették meg, a Dél-Korea – Görögország találkozón 10.955 hely maradt szabadon Port Elizabeth-ben, az Algéria – Szlovénia mérkőzés Polokwaneban 30.325 nézőt vonzott a lehetséges 41.733-ból, és a fokvárosban rendezett Szerbia – Ghána derbit 4 ezerrel kevesebben tekintették meg a helyszínen, mint a Loftus Versfeld stadion befogadóképessége.
A FIFA-t sok kritika érte, hogy miért nem töltik fel a szektorokat a szegényebb néprétegből származó helyiekkel. A szövetség szóvivője, Nicolas Maingot szerint azonban más a helyzet: „Sok jegyet csomagokban adtunk el nagyobb vállalatoknak vagy szervezeteknek. Mi értékesítettük a belépőket, csak a tulajdonosok nem jöttek el. Igaz ez sok nemzetközi vásárló esetében is. Tehát nem eladatlan jegyekről beszélünk, hanem felhasználatlanokról.”

Üres székek a világbajnokság Algéria - Szlovénia mérkőzésén Polokwane-ban
Az első négy nap után 53.019-es átlagos nézőszámról beszélhetünk Dél-Afrikában, amely magasabb a négy évvel ezelőtti németországi világbajnokság hasonló időszakában regisztrált 52.167-es adatánál.
A dél-afrikai vb jelenleg a második a nézőszámot tekintve az eddigi tornák rangsorában. Egyedül az Egyesült Államok előzi meg, amely 1994-ben 68.991-es átlagot hozott a 32 helyett akkor még csak 24 csapat részvételével zajló esemény összes, 52 mérkőzését figyelembe véve. A teljes nézőszám a tengerentúlon 3.59 millió volt. Legutóbb, Németországban 64 találkozót rendeztek, és a torna átlagos nézőszáma 52.491-re kúszott fel a végére, amely azt eredményezte, hogy összesen 3.36 millió szurkoló tekintette meg a meccseket élőben.
„Természetesen nem kellemes üres székeket látni a világbajnokságon, de ha a problémára tekintünk, globálisan kell nézni a dolgokat. A nagyobb kép pedig azt mutatja, hogy a nézőszám nagyon magas, 50 ezer felett van mérkőzésenként. Az első csoportkör után amúgy sem lehet messzemenő következtetéseket levonni, várjuk meg a torna végét” – fűzte hozzá Maingot.

Forrás: uk.reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A FIFA és a Google együttműködése a világbajnokság során

A dél-afrikai labdarúgó világbajnokság alkalmából a FIFA és a Google online alkalmazások sorát dolgozta ki közösen, hogy segítsen a szurkolóknak...

Close