FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2010/06/16 at 18:51

Zakumi, a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság kabalafigurája

by

Az 1966 óta tartó hagyománynak megfelelően az idei dél-afrikai labdarúgó világbajnokságnak is van hivatalos kabalája, amely a Zakumi névre hallgató leopárd.

Zakumi neve beszédes: a „ZA” Dél-Afrika kétbetűs országjele, a „kumi” pedig több afrikai nyelvjárásban is tízet jelent, amely általában a legjobb gólszerzők mezszáma. A kabala-leopárd haja zöld, hogy jobban álcázhassa magát a futballpálya gyepén. Nem a véletlen műve, hogy Zakumi megjelenésén a zöld és sárga színek uralkodnak, hanem tudatos választásként Dél-Afrika sportmezeinek színkombinációjára utalnak.

A figura eredeti dizájnterve a fokvárosi Andries Odendaal munkáját dicséri, míg a kabalaállat életre keltésére szolgáló kosztüm a Boksburgban tevékenykedő Cora Simpson kezei alól került ki.

„Zakumi egy büszke dél-afrikai, és mint ilyen, ideális nagykövete az első afrikai rendezésű labdarúgó világbajnokságnak. 1994-ben szültetett, ugyanabban az évben, amikor az ország demokráciája. Fiatal, energikus, okos és ambiciózus, valódi inspiráció fiatalok és öregek számára egyaránt nemcsak a mi országunkban” – nyilatkozta róla Danny Jordaan, a vb szervezőbizottságának vezetője.
„Zakumi képviseli Dél-Afrika népét, szellemét és földrajzát, megszemélyesítve a 2010-es FIFA labdarúgó világbajnokság lényegét” – fűzte hozzá Jerome Valcke, a FIFA főtitkára.

A hivatalos vb-kabalák története 1966-ban kezdődött, amikor az angolok megalkották Willy-t, az oroszlánt a saját rendezésű tornájuk népszerűsítésére. A kabalafigurák azóta egyre fontosabb szerepet töltenek be a világbajnokságok életében, ragályosan pozitív attitűdjükkel egyedi módon hozzájárulva a rendezvények hangulatához.
Az összes eddigi világbajnoki kabalafigura:

Az összes eddigi világbajnokság kabalafigurája

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Samsung a Diamond League névadó szponzora

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség [IAAF] bejelentette, hogy kettő plusz egy évre szóló, évente 2 millió dollárt érő szerződést kötött az...

Close