Nem tett jót a nézettségnek szombaton rendezni a BL döntőt

by

A felmérések szerint meghiúsultak az UEFA tervei, hogy szerdáról szombatra tenni a Bajnokok Ligája döntőt, több családot ültet majd a képernyők elé. Az Internazionale és a Bayern München csatájának nézettsége az öt nagy futballnemzetet tekintve csak a résztvevő csapatok otthonaiban nem esett a tavalyi adatokhoz képest.

Még aggasztóbb, hogy az öt fő piac – brit, olasz, spanyol, német, francia – közül kettőben a szombati döntő iránti érdeklődés esett. Nagy-Britanniában 1998 óta a legkisebb számú közönség volt kíváncsi az Inter győzelmével végződött összecsapásra, míg Franciaországban az eddigi legalacsonyabb értéket regisztrálták.
Az öt nagy futballnemzetben mért adatokat összesítve 36,95 millió nézőt kapunk, amely 18,5 százalékos visszaesés a tavalyi 45,35 millióhoz képest, de a 2008-as 37,62 milliótól is elmarad kevéssel.
A tavalyi döntő kiugró adatai a Barcelonát és a Manchester Unitedet övező, a semleges nézőket is megragadó, nagyfokú érdeklődéssel magyarázhatók.
Az UEFA több enyhítő körülményt hozott fel a nézettség csökkenésére: A tv-nézők száma általában alacsonyabb hétvégén, mint hétköznap. A döntő napján egész Európában jó idő volt, amely a televíziózás 5 százalékos mérséklődéséhez vezetett egy átlagos szombat estével összehasonlítva. Szombat estéken egyébként is jellemző az otthonon kívüli tv-nézés. Közre játszott még, hogy első alkalommal rendeztek hévégén BL döntőt, és az új időpontot meg kell szokniuk a szurkolóknak és alkalmi meccsnézőknek egyaránt.
Az UEFA csalódottságát mérsékelheti, hogy a Bajnokok Ligája 2009-2010-es sorozatának átlagos közönsége az ötből négy nagy futballnemzetben emelkedett. A kivételt Nagy-Britannia képezi, amelynek egyetlen csapata sem élte túl a negyeddöntőket, amire 2003 óta nem volt példa.

Forrás: tvsportsmarkets.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A milánói csapatok csökkentik szponzoraik számát

A kevesebb néha több. Újabban ezt az elvet követi a két milánói sztárcsapat, az AC Milan és az Internazionale a...

Close