labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság, UEFA — 2010/06/02 at 15:59

UEFA Financial Fair Play

by

Az UEFA elfogadta a Financial Fair Play szabályt, amely szerint az a csapat, amelynek kiadásai meghaladják a bevételeit, vagy tartozik a hatóságoknak, játékosoknak, hitelezőknek, nem indulhat az európai kupaküzdelmekben. A szervezet ezzel szeretne gátat szabni az egyesületek felelőtlen költekezésének.

A Financial Fair Play koncepciója egyszerűen megfogalmazható: az UEFA azt szeretné elérni, hogy a klubok csak annyit költsenek, amennyi bevételük van. A megvalósítás persze már sokkal bonyolultabb.
Az UEFA a fokozatosság elvét követi a rendszer bevezetésében: a 2012 és 2015 közötti időszakban a klubok nem kaphatnak 45 millió eurónál nagyobb támogatást külső befektetőktől, majd a 2015-öt követő három évre ez az összeg 30 millió euróra csökken. A felkészülési periódus után a 2012-es pénzügyi évben kell először megfelelni a szigorú követelményeknek, vagyis nullszaldósra hozni a mérleget. Legkorábban a 2013/2014-es szezonban számíthatnak a klubok szankciókra, az európai kupasorozatokból való kizárásra, tehát ennyi idejük van, hogy újrastrukturálják pénzügyeiket.
A stadionépítésre vagy felújításra, illetve az utánpótlás-nevelésre fordított kiadások nem tartoznak a szabályozás alá, arra lehet a saját forrásokon felül is költeni. Az UEFA által csökkenteni kívánt kiemelt célpontok a magas bérek és a még magasabb átigazolási díjak.
„Nem mindenkinek könnyű ezt elfogadni, de mindenki megérti, hogy a Financial Fair Play szüksége lépés. Nem azért hoztuk létre, hogy büntessük az egyesületeket, hanem hogy segítsük őket. Senkit sem szeretnénk padlóra vinni, ezért van a bevezetési szakasz” – nyilatkozta Gianni Infantino, a szervezet főtitkára.
„Ha a klubok szeretnének 50, 60 vagy 70 millió eurót költeni, miért ne? Feltéve, ha megengedhetik a bevételeikből. A probléma akkor kezdődik, amikor nincs meg a tőkéjük” – utalt az egyesületek egyre nagyobb adósságaira Infantino.
A Financial Fair Play ötlete az UEFA elnök Michael Platini fejéből pattant ki, de az előkészítésben mindegyik érintett fél – nemzeti szövetségek, ligák, egyesületek, játékosok – képviselői részt vettek a Professional Football Strategy Councilon [Professzionális Labdarúgó Stratégiai Tanács] keresztül.
Az egyesületek pénzügyi gazdálkodásának ellenőrzésére pedig létrehozták a Club Financial Control Panel nevű bizottságot. A szervezet 17 tagból áll: négyen-négyen képviselik az UEFA-t, az Európai Klubok Szövetségét (ECA), az Európai Profi Labdarúgó Ligákat (EPFL) és a Professzionális Labdarúgók Szövetségét (FIFPro), az elnöke pedig az egykori belga miniszterelnök, Jean-Luc Dehaene. Ezen kívül négyen kaptak megfigyelői státust, közöttük a FIFA főtitkára, Jerome Valcke, illetve az EPFL ügyvezető igazgatója, Emanuel Macedo de Medeiros.

Forrás: sports-city.org, origo.hu

4 Comments

  1. Pingback: Rekord összegű profitot jelentett az Arsenal | Sportsmarketing

  2. Pingback: Benyomások Platiniről | Sportsmarketing

  3. Pingback: Rekord összegű veszteséget jelentettek az európai labdarúgó klubok | Sportsmarketing

  4. Pingback: Kinyíltak az európai klubok pénztárcái a nyáron | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A londoni olimpia még bírja a költségcsökkentést

Hugh Robertson, Nagy-Britannia sport és olimpiai minisztere szerint az új kormány által hozott 27 millió fontos elvonás a költségvetési keretből...

Close