labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság, UEFA — 2010/05/31 at 14:17

Franciaország rendezheti a 2016-os Európa-bajnokságot

by

Az UEFA végrehajtó bizottságának pénteki döntése értelmében a három pályázó – Franciaország, Olaszország, Törökország – közül a gallok kerültek ki győztesen.

Euro 2016 logóA három országnak pénteken délelőtt fél-fél órás időkeret állt rendelkezésére, hogy prezentációjával meggyőzze a döntéshozókat. Az utolsó értékelésben és a voksok leadásában érintettsége okán Michel Platini, a szervezet francia elnöke, valamint a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete nem vett részt.
A szavazás első körében Franciaország 43 pontot kapott, Törökország 34-et, Olaszország pedig 23-at, így az olasz pályázat kiesett. A második körben az első két ország közül a 13 szavazásra jogosult egyszerű többséggel dönthetett. Heten a francia pályázatot választották, hatan a törököt.
A 2016-os torna helyszínei Saint-Denis, Párizs, Lens, Toulouse, Marseille, Bordeaux, Lille, Lyon, Nizza, Strasbourg, Sain-Etienne és Nancy lehetnek. Új stadion épülhet Lyonban – ez régóta napirenden van -, Lille-ben, Bordeaux-bn és Nizzában. Három aréna tartalék lesz majd, ezek kiválasztását 2011. május 28-ig határozzák meg. Azért van szükség a korábbinál több stadionra a torna lebonyolításához, mert ez lesz az első 24 csapatos Európa-bajnokság. A beruházásokra 1,7 milliárd eurót különítettek el, ennek 61 százaléka magánforrásokból biztosított, 39 százalékára pedig a kormány vállalt garanciát.
„Amikor korábban beszéltem a labdarúgó szövetséggel, felmerült a kérdés, hogy szeretnénk-e egyáltalán ilyen eseményre pályázni a gazdasági világválság idején – fogalmazott a helyszínen Nicolas Sarkozy, francia államfő. – A válságra azonban a sport adja meg a legmegfelelőbb választ. Semmi sem erősebb a sportnál, és azon belül semmi sem erősebb a futballnál.”
Az Európa-bajnokság mérkőzésein az előzetes számítások szerint összesen 2.498.000 nézőt tudnak majd fogadni. A torna jelmondata: „Futball, ahogy mi szeretjük”

Forrás: MTI

One Comment

  1. Pingback: A franciák 2016-os revolúciója | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vuvuzela, a futball vb hangszere

A küszöbön álló labdarúgó világbajnokság legvitatottabb kelléke lehet a vuvuzela, amely egy körülbelül egy méter hosszú levegőkürt, és a mérkőzések...

Close