labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2010/05/28 at 07:20

Vuvuzela, a futball vb hangszere

by

A küszöbön álló labdarúgó világbajnokság legvitatottabb kelléke lehet a vuvuzela – vagy bantu nevén lepatata -, amely egy körülbelül egy méter hosszú levegőkürt, és a mérkőzések során fújják a dél-afrikai szurkolók. Monoton, a játék ritmusához nem alkalmazkodó hangja miatt sok játékos, ripoter és néző bírálta, zavaró körülménynek nevezve, amely nem tesz hozzá semmit a meccs atmoszférájához, míg a helyiek elmaradhatatlan eszközként tekintenek rá.

VuvuzelaA vuvuzela őse a kudu szarva, amelyet régen gyűlések összehívásakor fújtak meg az afrikai falvakban. A hangszert az 1990-es években eredetileg ónból gyártották, majd 2001-ben a dél-afrikai Masincedane Sport nevű gyár műanyagból kezdte el tömeges termelését. Nevének eredetét viták övezik: egyik változat szerint a szó zulu gyökerekkel rendelkezik és „zajkeltést” jelent, más források szerint pedig a városi szlengből vették át a „zuhany”-ra utaló nevet – amely a vuvuzela formájára utal.
Az eszköz megszólaltatásához erős ajkakat és tüdőt igénylő technika szükséges. Ha mindez megvan, monoton hang az eredmény, amelyet gyakran hasonlítanak mély ködkürthöz, elefánt bőgéséhez vagy méhraj zümmögéséhez. Amikor a vuvuzelát nem összehangoltan, hanem rendszertelenül fújják, akkor zajos és idegesítő hangja van. A 2009-es világbajnokság főpróbáján, a Konföderációs Kupán sok panasz érkezett a játékosok, a média képviselői és a tv-nézők részéről kellemetlen tónusa miatt. A spanyol Xabi Alonso azzal érvelt, hogy a labdarúgók számára nehézzé teszi a pályán való kommunikációt és a játékra koncentrálást.
Másfelől a dél-afrikai futballrajongók szerint a vuvuzela hozza el az élénk légkört a stadionokba és biztosítja a különleges hangulatot, mint más országokban a dobok, trombiták. Egy helyi legenda szerint egyszer egy páviánt a vuvuzela erős hangjával öltek meg, így a mérkőzések vége felé még intenzívebben szokták fújni a fanatikusok a hangszert, hogy „megöljék” az ellenfelet.

A vuvuzela a dél-afrikai szurkolók körében az 1990-es években vált különösen népszerűvé, ám a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] a fent említett okok miatt – valamint azért, mert méretei miatt fegyverként is használható – betiltotta a használatát. 2008-ban azonban a FIFA újra engedélyezték az eszköz jelenlétét a stadionokban, azzal érvelve, hogy ez egy helyi jelenség, és Afrikában zaj, energia, ritmus, zene, tánc és dob kíséri a mérkőzéseket, és ehhez alkalmazkodni kell.
A világbajnokságon tehát biztosan találkozhatunk majd ezzel a – nem feltétlenül zenei – hangszerrel, amelynek már dizájnolt változatai is forgalomba kerültek a torna hivatalos szponzorai körében riadalmat keltve, mert féltik drága pénzen vett kereskedelmi jogaikat.

Forrás: wikipédia

2 Comments

  1. Pingback: Vuvuzela gomb a Youtube-on | Sportsmarketing

  2. Pingback: Végre egy hasznos vuvuzela! | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ki rendezi a 2016-os Európa-bajokságot?

Franciaország, Olaszország és Törökország várja különös izgalommal holnapi UEFA szavazást. A három ország három különböző taktikával indult harcba a rendezési...

Close