Ki rendezi a 2016-os Európa-bajokságot?

by

Franciaország, Olaszország és Törökország várja különös izgalommal holnapi UEFA szavazást. A három ország három különböző taktikával indult harcba a rendezési jog megszerzéséért.

FRANCIAORSZÁG
A franciák 1,7 milliárd eurós stadionépítési, és felújítási beruházásokat ígértek arra az esetre, ha az UEFA nekik ítéli a rendezési jogot. A pénz 60 százaléka az üzleti szektorból jönne, amely még vonzóbbá teszi az ajánlatukat. További erősségeik, hogy a hírek szerint a professzionális futball kluboktól rengeteg önkéntes munkás jelentkezett, az ország infrastruktúrája rendben van, és az elmúlt években több sport vonatkozású világesemény – 1998-as labdarúgó világbajnokság, 2003-as atlétikai világbajnokság, 2007-es rögbi világbajnokság, 2009-es alpesi sí világbajnokság – házigazdájaként bizonyítottak.
Franciaország bár erős pályázattal rendelkezik, mégsem ők számítanak esélyesnek, amit Pierre-Jean Golven, a Francia Labdarúgó szövetség kommunikációs igazgatója is elismert.

OLASZORSZÁG
Olaszországban nem kapott nagy nyilvánosságot a rendezési jogokért való indulás, inkább a színfalak mögötti lobbizásra fordítottak nagyobb energiát, hogy a többi európai szövetség támogatását elnyerjék. Zokon vették, hogy a 2012-es Európa-bajnokságot nem nekik, hanem – nagy rizikót bevállalva – a lengyel-ukrán párosnak ítélte az UEFA. Viszont megfogadták az akkori kritikát és keresztülvittek egy törvényt a parlamenten, amely segített visszaszorítani a futballhuliganizmust.
„Franciaországban és Törökországban is volt példa labdarúgáshoz kötődő erőszakos cselekményekre ebben a szezonban. Sőt mindkét országban egy-egy halálos áldozatot is követeltek a rendbontások” – nyilatkozta Michele Uva, a pályázat igazgatója.
Olaszországban rendelkezésre állnak a megfelelő méretű stadionok, de az 1990-es világbajnokság rendezése nem nyúltak hozzájuk, ezért szinte mindegyik felújításra szorul.

TÖRÖKORSZÁG
Törökország gyorsan fejlődő gazdaságára, fiatal népességére – a 73 milliós lakosság fele harminc éven aluli -, közel-keleti elhelyezkedésére és muszlim személyiségére hivatkozik. Ez utóbbi az UEFA azon törekvésének épít, hogy a kultúrákat a labdarúgáson keresztül egyesítse.
A török miniszterelnök, Tayyip Erdogan teljes támogatásáról biztosította a pályázatot, 1 milliárd eurós állami hozzájárulást ígérve a nagy beruházásokat követelő hat új stadion felhúzásához.
„A növekvő gazdaság nagyon fontos, mert energiára van szüksége Európának és az európai labdarúgásnak. Törökország egy fiatal piac, de pont ezért jó: mindenki azt szeretné, hogy a fiatal korosztály szeressen bele a futballba, korán magukba szívva a fair play és az elfogadás szellemiségét”- mondta Orhan Gorbon, a pályázat vezetője.
A 2016-os lesz az első Európa-bajnokság, amelyik 24 csapat részvételével zajlik majd. Döntést a helyszínről holnap hoz az UEFA a genfi gyűlésén.

Forrás: uk.reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Forma 1 visszatér Amerikába

Valóra vált a Forma 1 kereskedelmi jogainak igazgatója, Bernie Ecclestone álma, hogy szoros határidőn belül visszavigye a sorozatot az Egyesült...

Close