labdarúgás, olimpia, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/03/19 at 12:12

Olajvita veszélyezteti a brazil rendezésű labdarúgó világbajnokságot és a riói Olimpiát

by

Amennyiben a brazil parlament alsóháza által elfogadott törvényjavaslat az olajból származó bevételek átcsoportosításáról magasabb szinten is jóváhagyást kap, akkor Rio de Janeiro komoly gondban lehet a 2016-os Olimpia megrendezését illetően.

Tiltakozó transzparens RióbanA törvényjavaslat az eddiginél egyenlőbb elosztását biztosítaná az olajból befolyt bevételeknek Brazília 26 állama között. Eszerint azok az államok is magas részesedést kapnának, amelyek nem érintettek az olajiparban, míg Rio de Janeiro, ahol az olajkitermelés kilencven százaléka folyik és az elmúlt három évben felfedezett mélytengeri lelőhelyek vannak, évente több mint két és fél milliárd dollár bevételtől esne el.
Az állami vállalatok dolgozói sztrájkot szerveztek a törvényjavaslat ellen, a város jelképeire – többek között a Krisztus-szoborra és a 2014-es labdarúgó világbajnokság döntőjének majdan otthont adó Maracana stadionra – tiltakozó transzparenseket feszítettek. Sergio Cabral, Rio kormányzója kifakadt a tervezet ellen, mondván, hogy ezzel ellehetetlenítik a 2014-es futball vb és a 2016-os Olimpia megrendezését.
Brazíliában a stadionok, csarnokok építésére, a közlekedés infrastruktúrájának fejlesztésére és a közbiztonság javítására sokat kell még költeni, hogy a pályázatokban leadott helyszínek készen álljanak a világ legrangosabb sporteseményeinek fogadására, ráadásul az előkészületek nem a megfelelő ütemben haladnak. A labdarúgó világbajnokság lebonyolításához szükséges 12 stadion közül jelenleg egyik sem felel meg a FIFA ide vonatkozó előírásainak, noha már 2007-ben megkapták a rendezés jogát. Jellemző adat, hogy a Maracana stadiont 280 millió dollárból tervezték felújítani, de máris 20 százalékkal túlléptek a költségvetés keretein.
Németország, a legutóbbi labdarúgó világbajnokság házigazdája, segítő kezet nyújt a dél-amerikaiaknak: Rainer Bruderle, a német gazdasági és technológiai miniszter, vezető üzletemberek társaságában április 26 és 30 között Brazíliába látogat tapasztalatcsere és együttműködés kidolgozása céljából.
Egy sao paoloi egyetemi tanulmány előrejelzései szerint a két sporteseménynek köszönhetően 120 ezer új munkahely létesülne 2016-ig, és több mint 50 milliárd dollár áramlana a brazil gazdaságba 2027-ig.

Forrás: worldfootballinsider.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az Angol Labdarúgó Szövetség két új szponzori szerződéssel erősít a labdarúgó világbajnokságra

A Virgin Atlantic a bajba került British Airways-t váltja a szövetség hivatalos légitársaságaként, míg a Telekom Malaysia-val kötött szerződés az...

Close