jégkorong, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/03/11 at 15:53

Nem sikerült újraindítani a Jégkorong Bajnokok Ligáját

by

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség [IIHF] és hosszú távú marketing partnere, az Infront Sports & Media, úgy döntött, hogy nem folytatják tovább az Európa legerősebb jéghokis nemzeteit összefogó Jégkorong Bajnokok Ligája újraindítására tett erőfeszítéseiket, mert hiányzik az érintett bajnokságok és klubok részéről szükséges hosszú távú elkötelezettség.

A Jégkorong Bajnokok Ligája első – és eddig egyben utolsó – szezonja 2008-2009-ben futott. A következő évben a sorozat elmaradt, mert a főtámogató Gazprom a gazdasági válság miatt kilépett a hároméves szerződéséből.
2009 decemberében az IIHF az Infront ügynökséget kérte fel, hogy a top ligák képviselőivel együttműködve dolgozza ki a páneurópai bajnokság újraindításának tervét. A javaslat az új Jégkorong Bajnokok Ligájára el is készült. Az újragondolt sorozat első három szezonjában 8 csapat vett volna részt, idényenként 14 meccset játszva. Csehország, Finnország, Németország, Oroszország, Svájc, Svédország és Szlovákia bajnoka mindenképpen résztvevőnek számított volna.
A hoki BL-ben az IIHF-en és az Infronton kívül tulajdonos lett volna egy új, jelentős befektető partner, valamint a szóba jövő ligák és klubjaik. A különös tulajdonosi szerkezet célja az lett volna, hogy hosszú távú pénzügyi és profitelosztási modellt alapozzon meg az érintettek számára. A tervek szerint a Jégkorong Bajnokok Ligája elosztható bevételeinek 75 százaléka került volna vissza a nevezett ligákhoz és klubokhoz, a pénzdíj pedig a BL növekedésével együtt gyarapodott volna.
Bár a nemzeti bajnokságok többsége elvben egyetértett az új 3+6 éves koncepcióval, a tárgyalások elakadtak, amikor bizonyos ligák ragaszkodtak a feltétel és következmény nélküli kiszállás lehetőségéhez az első három év után. Az IIHF és az Infront álláspontja szerint ez nem biztosít elegendő stabilitást ahhoz, hogy megfelelően lehessen finanszírozni, működtetni és marketingelni a Jégkorong Bajnokok Ligáját.
Azzal, hogy az üzlet nem jött létre, millió eurós befektetésektől esett el az európai klubszintű jégkorong.

Forrás: iihf.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Dr. HOFFMANN ISTVÁNNÉ, professor emerita

Megszólalnak a hazai sportmarketing, sportgazdaság piac szereplői a sportolóktól kezdve, az ügynökségeken át, az állami szféra érintettjeiig. Az egyéni vélemények...

Close