Rossz munkakörülmények miatt tiltotta be a FIFA a világbajnokság kabalafigurájának gyártását Kínában

by

A FIFA nem megfelelő munkakörülményekre hivatkozva leállíttatta Zakuminak, az idei futball vb kabala-leopárdjának gyártását a Shanghai Fashion Plastic Products [SFPP] nevű kínai üzemben. Az ázsiaiak úgy érzik, Dél-Afrika politikai manőverezésének estek áldozatul.

ZakumiAz ügyben a FIFA licenszek kizárólagos tulajdonosa, a Global Brands Group [GBG] járt el, felszólítva az SFPP-t a termelés felfüggesztésére, amíg nem javítanak alkalmazottaik siralmas munkahelyi kondícióin. A GBG az auditja során úgy találta, hogy a kínai gyár több pontban sem felel meg a FIFA előírásainak.
Az SFPP szóvivője elmondta, hogy az egy hónappal ezelőtti vizsgálat óta változtatásokat vezettek be és éppen a GBG következő látogatására vártak, hogy a fejlesztéseket elfogadtassák velük. „A munkakörülményeket, fizetéseket és a törvények betartását tekintve mi vagyunk az egyik legjobb vállalat Kínában. Garantált, hogy megfelelünk a helyi előírásoknak. Örömmel fogadjuk a GBG javaslatait arra, miben fejlődjünk, hogy elérjük a nemzetközi szabványok szintjét is. A valóság viszont az, hogy a fizetések nagyságrendje és a munkavégzés kondíciói Kínában nem versenyezhetnek a brit vagy szingapúri körülményekkel.”
Komoly problémákat okozott korábban, hogy a dél-afrikai szakszervezetek a nyári labdarúgó világbajnokság bojkottjával fenyegették a FIFA-t, amikor kiderült, hogy az eseményhez kapcsolódó emléktárgyak gyártása nem a helyieknek ad munkát, hanem nagy részük külföldön kerül előállításra, ráadásul méltatlan emberi körülmények között.
„Azok a vádak, hogy gyermekmunkásokat alkalmazunk, túlzottan alacsony bért fizetünk, és elégtelen munkakörülményeket biztosítunk, teljes mértékben alaptalanok. Mindez csak azért van, mert Dél-Afrikában magas a munkanélküliség, és a politikusaik a mi befeketítésünk mögé bújnak” – vágott vissza a Reuters-nek tett nyilatkozatában a neve elhallgatását kérő SFPP szóvivő.
2007-ben a pekingi Olimpia előtt egy írószereket és papírárut gyártó helyi vállalatot tiltottak el az emléktárgyak előállításától miután kitudódott, hogy gyermekmunkásokat foglalkoztattak.

Forrás: reuters.com, soccernet.espn.go.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Legyél AC Milan sztárjátékos a bwin segítségével

Az olasz csapat mezszponzora, a bwin online fogadóiroda online és offline promóciót hirdetett márciusra, amelynek keretében lehetőség nyílik megtapasztalni, milyen...

Close