labdarúgás, rövidhír, Sport PR — 2010/03/04 at 11:41

PET palackból környezetbarát futball mez

by

A Nike minden idők leginkább környezetbarát és a legfejlettebb technológiát képviselő szerelésével készül a dél-afrikai labdarúgó világbajnokságra: az új, nemzeti válogatottak számára gyártott mezei 100 százalékban újrahasznosított alapanyagból készülnek és 13 millió hulladék műanyagpalackot váltanak ki.

A Nike 2010-es környezetbarát kollekciójaA 2010-es nemzeti válogatott mezek elkészítéséhez a Nike beszállítói japán és tajvani hulladéklerakó telepekről szerezték be a használt műanyagflakonokat, majd beolvasztásuk után az új mezek alapanyagául szolgáló műszálat húztak belőle. Az eljárás nyersanyag megtakarítással jár, és akár 30 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást az eredeti poliészter előállításhoz képest.
Egy mez gyártásához nyolc flakont dolgoztak fel. Az újrahasznosított poliészter alkalmazásával a Nike összességében 13 millió palackot, hozzávetőlegesen 254 ezer kilogramm műanyag-szemetet vont ki talajfeltöltéses hulladéklerakó helyekről. Érzékeltetésképpen: az egymás után fektetett palackok hossza meghaladná a 3 ezer kilométert, Dél-Afrika tengerpartjának hosszát, vagy a flakonokkal 29 futballpályát lehetne beteríteni.
A környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett a Nike nem hanyagolta el az innovatív teljesítmény tényezőt sem. A nyári világbajnokságra készülő szerelések fő tervezési szempontja a játékosok izzadás és felhevülés elleni védelme, a kényelem érzet fokozása volt, amely lehetővé teszi a sportolók optimális testhőmérsékletének tartását és a lehető legjobb teljesítmény elérését. A Dri-Fit szövet 15 százalékkal könnyebb, 10 százalékkal jobban nyúlik a Nike által korábban előállított mezekhez képest, és a légáramlás is javult 7 százalékkal.
Az amerikai sportszergyártónál még arra is figyeltek a kollekció tervezésénél, hogy kihangsúlyozzák az adott ország nemzeti jellemvonásait és kulturális sajátosságait.
A Nike szerelésében Dél-Afrikában pályára lépő nemzeti válogatottak: Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Hollandia, Portugália, Szerbia, Szlovénia, USA, és Új-Zéland. A világhírű labdarúgók részvételével rendezett bemutatót a londoni Battersea Power Station használaton kívüli szénerőmű csarnokban tartották.

Forrás: footballshirtculture.com

One Comment

  1. hát igen ez a jo focista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Galaktikus árbevételt ért el a Real Madrid

Sorozatban ötödik éve számít a bevételei alapján a Real Madrid a leggazdagabb labdarúgó klubnak. A 2008-2009-es szezonban 401.4 millió euróval...

Close