Kialudt az olimpiai láng Vancouverben

by

Magyar idő szerint szombat hajnalban látványos záróünnepséggel, jó hangulatban zárult a téli Olimpia, amelyet a sportvilág kiemelkedő személyiségei és a média egyaránt nagyon sikeresnek ítéltek meg a kezdeti nehézségek ellenére.

Vancouver 2010 logóMég el sem kezdődtek a XXI. téli olimpiai játékok, máris a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili szörnyű tragédiájának árnyéka vetült rájuk, majd a szokatlanul enyhe időjárás okozott gondokat a szervezőknek. A kanadaiak azonban felülkerekedtek a problémákon, és nagyszerű rendezvényt tudhatnak maguk mögött.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] képviselői már menet közben is a zökkenőmentes rendezés, a sportolók, a nézők és a média számára biztosított remek körülmények, valamint az óriási érdeklődés feletti elégedettségüknek adtak hangot. „Kiemelkedő szeretet fogadta a játékokat az egész város részéről, olyan, amilyet még soha ezelőtt nem láttam, és ez különleges hangulatot biztosított” – nyilatkozta Jacques Rogge, a NOB elnöke.
Sebastien Coe, a 2012-es londoni Olimpia szervezőbizottságának elnöke a jegypolitikát méltatta: „A stadionok tele voltak, és szemmel láthatóan olyan emberekkel voltak tele, akik úgy néztek ki, mint akik ott szeretnének lenni, amely azt bizonyítja számomra, hogy helyes jegyértékesítési stratégiát dolgoztak ki a rendezők.” Kommentárjában utalás érezhető a pekingi Olimpia helyenként lapos hangulatára, a néha üresen tátongó, vagy kisiskolásokkal megtöltött csarnokokra.

Néhány sportmarketing szempontból érdekes adat a téli Olimpiáról:

  • Az idei téli Olimpiát 1,75 milliárd kanadai dollárból rendezték meg, nem számítva a biztonsági intézkedésekre költött 900 millió kanadai dollárt.
  • Ez volt az első alkalom, hogy a nyitó- és a záróünnepségre is fedett csarnokban került sor.
  • Hozzávetőlegesen 5000 sportoló és hivatalos kísérőik, 10 000 média képviselő és nézők százezrei látogattak el Vancouverbe a több mint két hetes rendezvény során.
  • A kanadai televíziózás történelmében a hazai jégkorong válogatott amerikaiak ellen vívott csoportmérkőzése volt a legnézettebb sportesemény. A 10,6 millió néző az ország lakosságának közel egyharmadát jelenti. [A záróünnepség előtt néhány órával véget ért döntőt is ez a két csapat játszotta, de a nézettségi adatokról, még nincs hír.]
  • Az EMI Music Canada adja majd ki az Olimpia hivatalos CD-jét, amelyen hallhatók lesznek a nyitó- és a záróünnepségen előadott zenék. Az EMI gondozásában jelenik meg egy válogatás album is Kanada kedvenc jégkorongos indulóival.
  • A sportolók, játékvezetők, ellenőrök által használt 10 ezer tárgy kerül elárverezésre a Gameday Auctions által. Többek között éremtálcák, versenyzői kártyák, mezek, dedikált fényképek, sí kapuk, és a sportolók szálláshelyéről származó biliárdasztalok várnak gazdára.
  • A Transcontinental nevű nyomdaipari cég áll a 2010-es téli játékok hivatalos fényképtermékeinek honlapja mögött.
  • Kanada 14 aranyérme új rekord a téli Olimpiák történelmében. Az eddigi rekordot az egy Olimpián aratott győzelmek tekintetében a Szovjetunió és Norvégia tartotta 13-13 arannyal. Előbbi az 1976-os innsbrucki, utóbbi pedig a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett játékokon szerzett 13 első helyet.
  • Az Egyesült Államok új rekordot állított fel az egy téli Olimpián megszerzett legtöbb éremmel. Az amerikai sportolók által begyűjtött 37 medál Németország 2002-es 36 érmet hozó teljesítményét múlta felül.

Forrás: reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nem érződik a válság a szponzorációs piacon

A The World Sponsorship Monitor (TWSM) éves jelentése szerint a gazdasági válság ellenére jól teljesített a szponzorációs piac 2009-ben.

Close