labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/02/01 at 22:54

Togo komoly büntetést kapott, amiért otthagyta az Afrikai Nemzetek Kupáját

by

Togót kizárták a következő két kontinensviadalról, és 50 ezer dolláros pénzbüntetést sújtották, amiért a csapatbuszt ért, halálos áldozatokat követelő fegyveres támadás miatt két nappal a torna kezdete előtt a válogatott hazautazott a nemzeti gyászra.

Az Afrikai Nemzetek Kupájának (ANK) versenykiírása valóban azt mondja ki, hogy a rajtot megelőző húsz napon belüli visszalépés a fenti büntetéssel jár, de senki sem gondolta, hogy a történtek után ilyen szigort alkalmaznak a döntéshozók.
Mint ismert, az ANK előtt két nappal terrortámadás érte a togói labdarúgó-válogatott konvoját, amint kongói szálláshelyükről Cabindába, a csoportmeccseik angolai helyszínére utaztak. A merényletben az egyik buszsofőr, a kapusedző és a sajtószóvivő elhunyt, két játékos pedig megsebesült. Kormányuk azonnal hazarendelte a csapatot, de a játékosok hosszas tanácskozás után mégis vállalták volna a részvételt. A miniszterelnökük azonban hajthatatlan maradt, így a togói együttes kénytelen volt elhagyni Cabindát.
Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) nyilatkozatot adott ki, melyben kifejtették, ahogyan tragédia megtörténtekor, úgy most is őszinte részvétüket fejezik ki a togóiaknak, és elítélik a terroristák tették. Megértették és elfogadták volna, ha játékosok úgy döntenek, hazautaznak, de ők focizni szerettek volna elhunyt társaikért. Kormányuk nyomására cselekedtek másként, és a politikai közbeavatkozás ellentétes a CAF és az ANK szabályaival, ezért a legsúlyosabb büntetést alkalmazták az esetben.
A politika beleszólására szintén érzékeny Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egyelőre nem foglalt állást az ügyben. A togói illetékesek, a csapatkapitány valamint az elhunytak hozzátartozói elfogadhatatlannak nevezték a döntést, az áldozatok emlékének megcsúfolásáról beszélnek, és jelezték fellebbezési szándékukat, továbbá perrel fenyegetőznek az elégtelen biztonsági intézkedések miatt.
A soron következő két kontinenstornáról való kizárás maga után vonja a 2014-es világbajnokságról való távolmaradást is, mert ugyanaz a kvalifikáció vonatkozik mindkét eseményre.

Forrás: Nemzeti Sport, cnn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A sok győzelem miatt csökkent a Barcelona profitja

Minden területen nőttek a katalán klub bevételei 2009 második felében, viszont rengeteg bónuszt kellett fizetni a játékosoknak, mert az összes...

Close