labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/01/26 at 12:23

A brit miniszterelnök aggódik a labdarúgó klubok adósságai miatt

by

Szokásos havi, a Downing Street-en tartott, sajtótájékoztatóján Gordon Brawn arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány angol egyesület tartozásai túl nagyok.

Az elmúlt néhány hónapban olyan neves klubok háza tájáról érkeztek aggasztó hírek, mint a Manchester United, a Liverpool, a Portsmouth, de a West Ham United körül sem rózsás a helyzet. Brawn szerint van, ahol könnyebben orvosolható a probléma, és van, ahol nincs annyi bevétele az egyesületeknek, hogy helyre tudják állítani az egyensúlyt. „Ez mindenképpen egy olyan kellemetlen helyzet, amellyel a labdarúgó klubok szembesülnek, és amely nyugtalanítja a szurkolókat, akiknek jövedelmük jelentős részét köszönhetik.” – emelte ki a szimpatizánsok érdekeinek szem előtt tartását a miniszterelnök.
A Manchester United kötvényeket bocsátott ki a múlt héten 500 millió fontos banki kölcsöne újrafinanszírozására, a Liverpool pedig enyhítheti 245 millió fontos adósságállományát, ha az amerikai tulajdonosa hajlandó átcsoportosítani valamennyit a közelmúltban eladott Texas Rangers baseball csapatért kapott nagyjából 500 millió dollárjából.
A jelenség nemcsak Angliában figyelhető meg, hanem egész Európára érvényes. Az UEFA is többször kifejezte aggodalmát, és keményebb pénzügyi szabályozások bevezetését fontolgatja a klubok bevételeinek és kiadásainak egyensúlyban tartásának érdekében – komoly visszhangokat kiváltva. Felmérésük szerint az egyesületek közel fele veszteséges, miközben a labdarúgás rekord bevételeket termel. Általában a játékosok és edzők túl magas fizetése jelenti a gondot.

Forrás: news.bbc.co.uk, uefa.com

One Comment

  1. Pingback: Hétéves mélyponton az angol Premier League téli átigazolási időszakbeli költése | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Soccerex Európai Fórum

Egyre tekintélyesebb az előadók névsora a március 2-3-án Manchesterben megrendezésre kerülő Soccerex konferencián.

Close