labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/01/11 at 16:51

Mégsem játszik Togo az Afrikai Nemzetek Kupáján

by

A togói válogatott buszát pénteken fegyveres támadás érte, amikor úton voltak az Afrika-kupán való részvételre. A támadásnak három halálos áldozata és kilenc sérültje van. A csapat hosszas huzavona után végül hazautazott a tornáról.

A togói labdarúgó-válogatott pénteken busszal utazott Kongóból Angolába, amikor a határt átlépve gépfegyveresek tüzet nyitottak a konvojra. A merényletben – melynek elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői [FLEC] nevű szeparatista szervezet vállalta magára – az egyik buszsofőr, a kapusedző és a sajtószóvivő elhunyt, két játékos pedig megsebesült.
A terrorakció miatt a togói politikai vezetés azonnal hazarendelte a csapatot, de a játékosok úgy döntöttek mégis vállalnák a tornán való részvételt. Miniszterelnökük, Gilbert Houngbo, azonban nem engedett, háromnapos nemzeti gyászt rendelt el és ismét hazatérésre szólította fel a válogatottat.
Az együttes tegnap végül elhagyta Angolát, de még ekkor is hallani lehetett arról, hogy a gyász után visszatérnek, és bepótolják elmaradásukat az Afrika-kupán. Az Afrikai Labdarúgó Szövetség viszont nem engedélyezte a torna átszervezését, így már biztos, hogy csonka bajnokság lesz az idei.
A nyári dél-afrikai világbajnokság fényében felőrösödtek a kontinensen uralkodó nem megfelelő biztonsági helyzet miatt aggódó hangok. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] azonban töretlen bizalmáról biztosította az afrikaiakat, mondván a londoni bombatámadások után sem volt kétség a 2012-es olimpia helyszínét illetően, nem szabad kettős mércével mérni csak azért mert az afrikai kontinensről van szó.
Nem változtatják meg a mérkőzések előre kiírt helyszíneit sem. Az a csoport, amelyben Togo is szerepelt volna, marad a merénylet színhelyén, Cabindában.

Forrás: nemzetisport.hu, news.bbc.co.uk, fifa.com

3 Comments

  1. Pingback: Togo komoly büntetést kapott, amiért otthagyta az Afrikai Nemzetek Kupáját | Sportsmarketing

  2. Pingback: Blatter felszólalt az Afrikával szembeni előítéletek ellen | Sportsmarketing

  3. Pingback: 100 ezer dollárt kap a meglőtt togói kapus a FIFA-tól | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Armstrongék Nissanban utaznak a versenyeken

Hosszú távú együttműködést kötött a Nissan és Lance Armstrong profi kerékpáros csapata, a RadioShack.

Close