autósport, rövidhír, Sportpolitika — 2010/01/06 at 16:34

Törölték Briatore kizárását a Forma 1-ből

by

Polgári perben szabálytalannak minősítették a Nemzteközi Automobil Szövetség (FIA) eljárását, így Briatore örökös eltiltása az F1-től érvénytelen.

A FIA szeptemberben tiltotta el élete végéig Flavio Briatore-t a Forma 1-től, miután kiderült, hogy a Renault csapat főnökeként szándékos falnak ütközésre kényszeríttette egyik versenyzőjét, Nelson Piquet Jr-t, hogy a 2008-as szingapúri futamon a csapattárs, Fernando Alonso, legyen a győztes. Pat Symonds, a Renault egykori mérnöke, Briatore-val bukott az F1 legnagyobb botrányában, de most az ő öt éves eltiltását is érvénytelenítette a párizsi Tribunal de Grande Instance (TGI) bíróság.
Mindkét felmentett kártérítésre is jogosult: Briatore 1 milló eurót igényelt, de csak 15 ezret ítélt meg neki a bíróság, Symonds 5 ezer eurót kap. A FIA-nak 15 napja van a kompenzáció kifizetésére, különben napi 10 ezer euró büntetés sújtja őket. A szervezet ügyvédei jelezték, várhatóan fellebbeznek az ítélet ellen.
Érdekesség, hogy a TGI döntésének köszönhetően végül nem lesz igazi büntetettje a nagy port kavart botránynak. Briatore és Symonds megúszta, Piquet vádalkut kötött a FIA-vál, ezért őt nem büntették meg, a Renault istálló pedig két éves, de felfüggesztett eltiltást kapott.
Briatore különösen jól járt az ítélettel, mert maradhat az angol Coca-Cola Championship-ben szereplő Queens Park Rangers futball klub tulajdonosa. Ha a TGI helyben hagyta volna a büntetést, a labdarúgó liga eljárást indított volna ellene, mert szabályaik szerint nem lenne alkalmas személy arra, hogy egyik csapatuk tulajdonosa legyen.

Forrás: skysports.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Elkelt az Euro 2012 gdanski stadionjának neve

A Polska Grupa Energetyczna [PGE] lengyel energiaipari vállalat nyerte a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság gdanski stadionjának névadására kiírt aukciót.

Close