labdarúgás, Sportmarketing — 2009/09/14 at 12:17

Menetel a magyar válogatott 2. rész

by

Menetel a magyar válogatott című írásomban arra tértem ki, hogy milyen nagymértékben járul a közönség lelkesedéséhez, a média érdeklődéséhez, a válogatott marketingértékének növekedéséhez, illetve a játékosok önbizalmának erősödéséhez egy jól megtervezett világbajnoki selejtező sorozat program. A bejegyzést még áprilisban írtam, és most, hogy lezajlott az összes hazai mérkőzésünk, nézzük, beigazolódtak-e feltevéseim.

Vegyük először a futballszakmai részt. Bár nagy futballrajongó vagyok, és gyermek korom óta versenyszerűen játszom is, nem vagyok ennek a témának avatott szakértője, úgyhogy a miértekbe nem megyek bele, meghagyom azt a szakedzőknek.

Az eredmények tudatában – 2-1-es verség Svédországtól és 1-0-s vereség Portugáliától – azonban továbbra is vállalható az a megállapításom, hogy a válogatott a selejtezők során eddig csupán Albánia idegenbeli legyőzése számít olyan eredménynek, amely a válogatott erősödését mutatná a korábbiakhoz képest.

Amennyiben a hátralévő két mérkőzésen sem érünk el kiugró eredményt, sajnos igazam lesz abban, hogy az utolsó négy mérkőzésen összesen 1-2 pont begyűjtése a realitás. És akkor teljesül az a kijelentésem is, mely szerint13 pont nem jelent különösebb bravúrt, annyit máskor is szoktunk szerezni, de az általában csak a csoport 3.-4. helyére elegendő.

A magyar válogatott szurkolói

A sportmarketing szempontokat nézve szintén bejöttek a jóslataim. Ebben az esetben pozitívabb jelenségekről beszélhetünk. Már áprilisban érezni lehetett a futball láz kezdeti tüneteit, amit tovább erősített a Debrecen remek nemzetközi kupa szereplése. A válogatott utolsó két hazai selejtezőjére sikerült megtölteni – az időközben egyre bővülő befogadóképességgel rendelkező – Puskás Ferenc Stadiont a nem éppen olcsónak nevezhető jegyárak mellett.

Érezhetően megnőtt a válogatott marketingértéke, előkerültek a labdarúgással képzettársítást kialakító reklámok, hirdetések, a média rengeteget foglalkozott a csapattal, minden játékosra interjúért vadásztak. Néhány napra újra sikk lett a válogatottért szorítani, a VIP vendégek sorban álltak a lehetőségért.

Aztán a jéghideg valóság persze helyre tett mindenkit. Ha most következnének további hazai selejtezők, valószínűleg nem lenne teltház. De pont ezért nagyon jól összerakott a válogatott programja.

Olyan mérkőzéseket játszottunk az elején, amelyeken szépen lehetett a pontokat gyűjtögetni. Az ellenfelek botlásainak köszönhetően a vesztett pontokat tekintve is jó pozícióban voltunk. Zsinórban három győzelem után fogadtuk Máltát és már ellenük sikerült teltházat produkálni. A nevesebb csapatok hazai vendégjátéka ilyen körülmények között szintén garantálta, hogy a lelátók zsúfolásig telnek.

A két vereség, és a továbbjutási esélyek matematikai szintre csökkenés után persze visszaesik az érdeklődés, de már csak idegenbeli meccsek vannak hátra, nem kell aggódni jegybevételek jelentős csökkenése miatt. A Puskás Ferenc Stadion háromszor is megtelt ebben a sorozatban, mert akkor játszottunk itthon, amikor még saját kezünkben volt a sorsunk a továbbjutást illetően.

Összegezve, sikerült egy időre közönség- és médiaérdeklődést generálni a labdarúgás iránt, megnövelni a válogatott marketingértékét, mindezt csupán annak köszönhetően, hogy az MLSZ illetkései átgondoltan állították össze a válogatott világbajnoki selejtező programját.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Pringles ambush marketing Wimbledonban

Bár már a US Open második hetében járunk, mégis Wimbledonhoz kanyarodnék vissza. A sportág marad a tenisz, a téma pedig...

Close