labdarúgás, Sportgazdaság — 2009/06/05 at 21:21

A Premier League a legnyereségesebb

by

A Deloitte svájci könyvvizsgáló cég évente megjelenő felmérése szerint az angol Premier League a 2007/2008-as idény legnagyobb bevételét generáló és legnyereségesebb futballbajnoksága. A britek a német Bundesligától vették vissza korábbi első helyüket.

Az angol bajnokságban szereplő 20 csapat összesen 2,1 milliárd font (2,4 milliárd euró) bevételt könyvelhetett el, amelyből 203 millió font (232 millió euró) volt a nyereség. A bevételeket tekintve ez 26 százalékos növekedést jelent az előző idényhez képest, ami nagyrészt az új közvetítési jogdíjszerződéseknek volt köszönhető.

Dan Jones, a Deloitte Sport Üzleti Egységének vezetője szerint bár további növekedés várható nehéz lesz ezt az ütemet fenntartani a közeli jövőben. „Jelen gazdasági körülmények között a meccsnapi bevételek csökkenhetnek. A nézőszám ugyan jól tartja magát, de sok klub kénytelen befagyasztani vagy csökkenteni jegyáraikat. Mindazonáltal a fokozatosan növekvő hazai közvetítési díjak és az új UEFA Bajnokok Ligája televíziós szerződések valószínűleg helyrehozzák a teljes bevételt.” – nyilatkozta a szakember.

Tele vannak a stadionok

A Premier League-et holtversenyben követte a Budesliga és a spanyol Primera División egyaránt 1,22 milliárd font (1,4 milliárd euró) bevétellel. A német bajnokságban ez 4 százalékos növekedést jelentett és 118 millió font (135 millió euró) nyereséggel párosult, míg a spanyol bajnokságról csak azt lehet tudni, hogy 8 százalékos volt a növekedés.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az olasz Serie A található 1,24 milliárd font (1,42 milliárd euró) bevétellel és 57,7 millió font (66 millió euró) nyereséggel. Az olasz volt egyébként a legnagyobb bevétel növekedést produkáló bajnokság, ami nagyban köszönhető a Juventus visszatérésének az első osztályba, miután mérkőzések eredményeinek manipulálása miatt 2006-ban a másodosztályba száműzték őket. A patinás torinói klub hozta a 34 százalékos növekedés kétharmadát.

A negyedik helyen a francia Ligue 1 végzett 0,87 milliárd font (0,99 milliárd euró) bevétellel és 73,5 millió font (84 millió euró) nyereséggel.

Az európai labdarúgás összességében 12,7 milliárd fontot (14,6 milliárd euró) jövedelmezett 2007-2008-ban, amelyből az öt top liga 6,74 milliárd fonttal (7,7 milliárd euró), azaz a bevétel több mint a felével részesedett. Ez 867 millió font (991 millió euró) bevétel növekedést jelent, amelyből az ötök 609 millió fonttal (696 millió euró) vették ki a részüket.

(Forrás: Index, Tribalfootball)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bajnoki cím a honlapokon

Múlt hétvégén bajnokot avattak a három legjelentősebb európai labdarúgó bajnokságban. A Barcelona Spanyolországban, az Inter pedig Olaszországban ünnepelhetett úgy, hogy...

Close