jégkorong, Sport PR — 2009/04/03 at 20:57

In memoriam Ocskay Gábor

by

Sajnálatos módon egy szörnyű tragédia kapcsán az utóbbi napokban lezajlott események kínáltak lehetőséget annak összegyűjtésére, milyen kommunikációs megoldásokkal élhet egy sportegyesület, ha egyik ikonja váratlanul elhuny.

Ifj. Ocskay Gábor, az Alba Volán jégkorongcsapata és a magyar válogatott vezéregyénisége tragikusan fiatalon, szívelégtelenségben hunyt el, pár nappal azután, hogy kilencedik bajnoki címét ünnepelhette a székesfehérvári együttessel. Csicsó rendkívüli népszerűségnek örvendett, és a klubja mindent megtett és tesz is azért, hogy méltó emléket állítson történelme egyik, ha nem a legjobb játékosának.

Az Alba Volán Ocskay Gábort saját halottjának tekintette és gondoskodott a temetéséről. A székesfehérvári jégcsarnok előtt elhelyezett gyászkeretes képe valóságos zarándokhely lett, folyamatosan égtek a gyertyák és mécsesek Csicsó emlékére. Az ország számos jégcsarnokában szerveztek gyertyás megemlékezést, és több százan rótták le kegyeletüket a fehérvári fáklyás felvonuláson.

Temetése előtt a jégpálya közepén ravatalozták fel, majd innen indult a gyászmenet a temetőbe, a város által adományozott díszsírhelyhez, a végső nyugalomba helyezésre, amin természetesen részt vettek az Alba Volán, a Magyar Jégkorong Szövetség és a Székesfehérvár elöljárói, a válogatott játékosok, a csapattársak, nagyon sok hokiszerető és civil a magyar labdarúgó válogatott aznapi teltházas mérkőzése ellenére is.

Székesfehérvár önkormányzata posztumusz díszpolgári címet adományozott Ocskay Gábornak. A díszpolgári cím általánosan elterjedt tiszteletadás, klubhű, szűkebb környezetük számára rengeteg dicsőséget szerző sportolók esetében. Elég csak Bene Ferencre gondolni, aki labdarúgásban lila-fehér színekben nyolcszor volt magyar bajnok, háromszor magyar kupa győztes, ötször gólkirály és Újpest díszpolgára.

Az Alba Volán visszavonultatta Ocskay 19-es mezét, ami szinte kötelezőnek mondható tiszteletadás egy aktív korában elhunyt sportoló számára. A Magyar Jégkorong Szövetség is hasonlóan cselekedett, tehát a válogatottban sem viselheti többé senki a 19-es mezt. Ez viszont már a jégkorong sajátossága. Amikor az argentinok szerették volna visszavonultatni Maradona 10-es mezét a válogatottban, a FIFA szigorú előírásaiba ütköztek. A labdarúgásban ugyanis bár klubszinten szabad számozás van, a nemzetközi eseményeken még mindig az 1-től 22-ig osztják ki a számolat, így ha hiányzik valamelyik, az argentin szövetség eggyel kevesebb játékost tudott volna csak nevezni a válogatott mérkőzésekre. Ennyi előnyt azért nem adhatnak az ellenfeleknek, úgyhogy végül elálltak tervüktől.

A Ferencvárosi Torna Club és a BVSC amatőr csapata is kezdeményezte, hogy Ocskay Gábor halála után többé egyetlen magyar csapatban se szerepelhessen játékos 19-es mezszámmal. Azt szeretnék, ha a következő bajnokság első hazai Alba Volán mérkőzése előtt minden magyar klub képviselője a jégen nyújtaná át saját csapata Ocskay feliratú, 19-es számú mezét id. Ocskay Gábornak, az elhunyt édesapjának, aki az Alba Volán szakosztályvezetője is. Kezdeményezték továbbá, hogy minden magyar jégkorongcsarnokban húzzanak fel egy válogatott mezt, természetesen Ocskay Gábor 19-esét. Mindez nemes gesztus, ami csak nagyon összetartó, egységes és általában kisebb sportági közösségben kivitelezhető, mert a szakági szövetségeknek jellemzően nem áll hatalmában, hogy egyesületeiket hasonló tettre kötelezzék. Önkéntes alapon természetesen a magyar jégkorong társadalomban ez megvalósulhat.

Felvetődött az Ocskay kupa megalapítása, amelyet minden szezon végén a legjobb válogatott játékos kapna. Hasonló kezdeményezés ez, mint az NHL Maurice „Rocket” Richard Trophy-ja, amelyet a Montreal Canadians hívott életre 1999-ben, legendás játékosukra emlékezve. Maurice Richard 18 szezonon át tartó karrierje során végig a montrealiakat erősítette és ötször volt az NHL gólkirálya, valamint ő szerzett először 50 gólt egy szezon alatt. A Trophy természetesen minden évben az NHL legjobb gólvágójának jár.

A góloknál maradva, megható volt, amikor a magyar válogatott finnek elleni felkészülési mérkőzésén – az első válogatott találkozó Csicsó halála után – a szurkolók a szervezőkkel előzetesen egyeztetve több száz plüssmackót dobtak a jégre az első magyar gól után. A pályára repülő játékokat a szövetség a Heim Pál Gyermekkórház és a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek ajándékozta. Jó példája ez annak, amikor a megemlékezés összekapcsolódik egy másik, az eredeti októl független nemes gesztussal.

Alba Volán javasolta Székesfehérvár önkormányzatának, hogy a városi jégcsarnokot ifjabb Ocskay Gáborról nevezzék el. Kezdeményezésüket egyetértés fogadta, már a létesítmény új névtáblájának leleplezése is megtörtént. A magyar labdarúgásban is találni hasonló példákat arra, amikor az egyesületek neves játékosaikról nevezik el stadionjaikat. Ilyenek Kispesten Bozsik Stadion, Újpesten a Szusza Ferenc Stadion, Angyalföldön az Illlovszky Stadion, vagy az egykori Népstadion a Puskás Ferenc Stadion.

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok(Forrás: jegkorong.blog.hu)

Az Alba Volán szeretne szobrot is állítani a jégcsarnokhoz Ocskay Gábor emlékére. A szoborállítás sem példa nélküli a sporttörténelemben. Szerencsés esetben a sportoló saját maga is jelen lehet a szoboravatáson, mint Eusébió a tiszteletére állított szobor ünnepségén a Benfica stadion előtt, vagy Michael Jordan a Chicago United Centernél.

Az Alba Volán Ocskay szobrának elkészítéséhez számít a szurkolók segítségére. Ennek érdekében nyitottak egy bankszámlát, amelyről a szobor elkészítésének költségeit fedeznék majd. Az alszámla neve “Alba Volán Csicsó 19”, a számlavezető bank a Raiffeisen. A számlaszám: 12023008-00157875-00300008.

Kiemelnék még egy nem mindennapi tiszteletadást is a székesfehérvári klub részéről. A tervek szerint a magyar bajnokcsapat Ocskay Gábor emlékére korrigálja nevét. Az Alba Volán név kiegészül az ex-csapatkapitány mezszámával, így Alba Volán 19 lesz a szakosztály hivatalos elnevezése. A klubok életének viszonylagos állandóság jellemezte elemei – klubszínek, címer, stadion neve, egyesület neve, stb. – csak nagyon ritkán változnak. A változásoknak legtöbbször jelentős okai vannak, fontos eseményekhez köthetők. Sajnálatos, hogy az Alba Volán névváltozásának oka egy ilyen tragikus esemény.

Természetesen egy elhunyt sportoló iránti nagyrabecsülés, tisztelet és gyász kifejezésének még rengeteg módja lehet. Csupán felsorolásszerűen ilyenek az emlékmérkőzés szervezése, emléktorna szervezése, alapítvány létrehozása, egyforma – például az elhunyt képével díszített – bemelegítő mez használata, a 19-es szám feltüntetése minden játékos mezén vagy sisakján… A sort még sokáig lehetne folytatni és valószínűleg esetünkben több minden meg is fog valósulni ezek közül.
A fentiekből is világosan kiderül, hogy a lehetőségek tárháza milyen széles körű az egyesületek számára a megemlékezésre, a játékostársak, a szurkolók, a környezet összefogására még egy ilyen tragédia esetében is. És az Alba Volán példásan használta őket.

One Comment

  1. Pingback: Dobj egy macit! | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Beckham márka tovább marad Milánóban

David Beckham eredetileg csak a téli szünetét szerette volna az AC Milan csapatánál tölteni. A Los Angeles Galaxy játékosa kölcsönszerződése...

Close